Żywienie w przedszkolu to szalenie ważne wydarzenie. Wiąże się z zaspokajaniem elementarnej potrzeby biologicznej dziecka. Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, obiad - rozdzielony na dwa posiłki, podwieczorek. Stanowią one ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Od godz. 8.00 - śniadanie,

9.30 - II śniadanie (owoce, warzywa)

12.00 i 14.00 obiad (podzielony na życzenie rodziców na 2 części: 12.00 – II danie, 14.00 – zupa) 

15.00 - podwieczorek.

Dzieciom przebywających dłużej w przedszkolu (od godz. 16.30) oferujemy kanapki.

Zapewniamy państwa, że w Przedszkolu Nr 54 czynimy wiele starań, aby posiłki przygotowywane dla dzieci były smaczne, zdrowe, przyrządzone zgodnie z obowiązującymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka oraz przepisami. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki. Wykonujemy też świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe oraz pieczemy ciasta. Staramy się nasze jadłospisy urozmaicać i wprowadzać nowości pojawiające się na rynku, które dzieci doskonale znają z reklam, więc chętnie je jedzą. Zgodnie z powiedzeniem „jemy oczami” dbamy o sposób podawania wszystkich potraw, tak by były kolorowe i zachęcające do spożycia. Często trafiają do przedszkola dzieci, które z natury są „niejadkami” lub takie, które poznają smak niektórych potraw dopiero w przedszkolu. Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do spożywania posiłków.

Przede wszystkim:
Nie zmuszamy do jedzenia.
Zachęcamy do próbowania potraw, których dziecko nie lubi.
Nie popędzamy.
Respektujemy diety oraz alergie pokarmowe.
W ramach zachęty, aby wychowankowie poznali różne potrawy, wspólnie z dziećmi przygotowujemy surówki, sałatki (owocowo-warzywne), pieczemy ciasteczka, robimy kanapki, itp.
W każdej sali zabaw znajdują się butle z wodą niegazowaną.